geen zin in spelling of dyslexie

  • gerda

    Mijn zoon zit in groep 7, kan op gemiddeld nivo lezen.Alleen spelling is hopeloos. De woordjes van de week kan hij met veel oefenen wel schrijven, maar als na een aantal weken de herhaling komt, lijkt hij alles weer vergeten. Als hij het bij taal, en andere vakken toe moet passen, is het haast niet leesbaar ( ook wel door handschrift, maar ook door spellingsfouten, lijkt dan alles fout te schrijven,wat maar fout kan). Als je hem hoort, komt hij heel slim over ( hoor ik ook van juf en van de omgeving).Hij snapt veel, is verbaal heel sterk, nieuwsgierig,geinteresseerd e.d. Dit jaar loopt hij vast in de klas,voelt zich meer thuis bij de “”professortjes“', maar ook weer niet, want hij voelt zich ook weer dommer, moet ook maar oefenen met ”dat stomme dictee,terwijl zij veel leukere dingen doen.

    Wij zitten toch te denken aan dyslexie, maar juf gooit het op gemakzucht, geen interesse in dictee en het niet goed willen leren ( te saai vinden en dus zijn best niet doen). Is dit voor iemand herkenbaar?

  • Yolanda

    Hi Gerda

    Toch maar aandringen bij de juf om hem te testen. Uiteraard weet ik het niet, maar de symptonen noem je wel.

    Groetjes

  • gerda

    Ja, zeker nu ik meer info hier van deze site haal. Ik lees hier ook dat een onderzoek de school geld kost. Dat speelt misschien ook een rol. (willen ze dit niet toegeven?).

    Ik zal hier maar eens naar vragen. De school denkt misschien dat omdat hij wel goed kan lezen, hij het wel redt. Ze had het ook over dat bij de Cito spelling niet zo zwaar meewoog en hij heus wel HAVO/VWO score zou halen. Mag de middelbare school het probleem oplossen, want ik zie niet in hoe hij vreemde talen gaat leren schrijven.

    Maar ja, hij zit nog anderhalf jaar op school, toch wel raar dat onderzoeken een school geld kost.

  • Christine

    Wij hebben hetzelfde meegemaakt. Begrijpend lezen ging goed. Met de score voor de middelbare kwam er zelfs VWO uit de test. Maar voorlezen en schrijven was een drama en mn spelling.

    Nu blijkt, nadat ze op de middelbare school alle kinderen hebben getest, dat hij dus wel degelijk dyslexie heeft. Zij hebben de kinderen zelf getest met een eigen test en daaruit kunnen zij de kinderen halen/onderscheppen, die verdacht zijn zeg maar. Toen zijn die ouders benaderd, waaronder wij dus, en die hadden de keuze, of niks doen. Of je kind een officiele test laten doen, die moesten we overigens zelf betalen, maar dan kan als deze test hetzelfde beeld geeft, een verklaring worden afgegeven. En daarmee kan hij dan van alle faciliteiten op school gebruik maken.

    Bij de lagere school halen ze alleen de extreme gevallen eruit.

  • Yolanda

    Hi

    Ook bij de schooltest op de middelbare school wordt niet altijd opgemerkt dat iemand dyslectisch is. Bij mijn zoon werd gezegd dat hij niet dyslectisch was, maar zit nu op AVI4 nivea (met VWO advies).

  • Monique

    Hi

    Dit verhaal komt mij bekent voor ,mijn zoontje van 10 jaar heeft daar ook last van .

    Maar de school deed hier niks aan, zij zeiden ook van dat hij ongeintreseerd was en zich er makkelijk ervan afmaakte. Ik ben naar de huisarts geweest en deze heeft mij door gestuurd naar iemand die zo'n test kon doen en ook vergoed via ziekenfonds.

    Na deze test bleek dus dat hij een nerologische achterstaan had van de fijne motoriek.Dit houd dat de twee hersenen helften niet goed samen werken,en daardoor problemen met de taal vakken.En dit dus een vorm van dyslexsie is.Hij staat binnenkort met een therapie om de achterstaan in te halen deze wordt ook via ziekenfonds vergoed. Dus probeer eens via de huisarts te spelen wie weet .

  • Terry van de Beek

    Beste Gerda,

    Ik ben dyslexiespecialist, werk als ib-er in het basisonderwijs en werk als dyslexiebegeleider in het voortgezet onderwijs. Leerlingen met een behoorlijke intelligentie en met dyslexie worden in het basisonderwijs lastig opgemerkt. We moeten daar kijken naar de toetsscores. Als leerlingen A-B of C halen, accepteren we dat. Om dyslexie te kunnen laten onderzoeken moet een leerling gedurende 6 maanden 3x een E-score halen voor lezen en/of spellen. Dit is ook nodig om de kosten te laten vergoeden door de zorgverzekeraar, wat dit jaar voor leerlingen tot en met groep 5 kan. Elk jaar wordt dat met een groep uitgebreid totdat het ook in groep 8 vergoed kan worden. Basisscholen hebben een zorgbudget waarmee ze o.a. psychologisch onderzoek kunnen betalen. Op mijn school heben we 214 leerlingen en kunnen we elk jaar 3 onderzoeken laten doen. Die zijn namelijk erg duur.

    Mogelijk heeft jouw zoon dyslexie, maar dat kan de school op dit moment niet aantonen en dat is lastig voor hen en voor jouw zoon. Toch is oefenen het enige wat hem kan helpen. Heeft hij al weleens wrts (www.wrts.nl) geprobeerd? Dit is gratis software waarmee hij allerlei spelletjes kan doen met spelling. Er zit zelfs een voorleesstem bij en die moet hij ook genruiken. Help hem door de woorden voor hem in te voeren. Dan weet je ook zeker dat hij de goede woorden oefent. Doe hem zeker op typeles,want blijkt hij in een later stadium dyslexie te hebben, dan heeft hij veel baat bij een laptop (ook gezien zijn motoriek, waar trouwens met fysiotherapie nog best iets aan te doen is). En pas op voor onderzoeken die zonder 6 maanden begeleiding een dyslexieverklaring afgeven!

    Laat me eens weten of en welke tips geholpen hebben! Succes!

  • Joan

    Beste Terry, fijn dat je zo'n uitgebreid antwoord geeft op een vraag die Gerda ruim 2 jaar gelden stelde,… ik hoop voor haar dat ze al eerder een antwoord heeft gevonden.

    gr, Joan

  • Terry van de Beek

    Beset Joan,

    Helaas is er nog niet veel veranderd in twee jaar tijd. Het feit dat mensen reageren betekent in ieder geval dat het gelezen is. Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord gehad. M.vr.gr.